Składniki: (na 2 kanapki)
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 1 mały pomidor
- 4 plastry sera typu Cheddar
- Garść rukoli
- 1 kiszony ogórek
- Kilka plastrów czerwonej cebuli
- 3 średnie pieczarki
- Olej roślinny do smażenia
- Sól i pieprz
- 2 łyżeczki majonezu
Wykonanie:
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, rozkładamy nasze pieczywo. Na dwóch kromkach układamy po 2 plastry sera oraz pokrojone w cienkie paski pieczarki. Zapiekamy wszystko w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 15min.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po upieczeniu nasze tosty z serem i pieczarkami wykładamy na talerz. Następnie na każdym z nich, warstwowo, dodajemy sadzone jajko, po 2 plastry pomidora i kiszonego ogórka, krążki czerwonej cebuli oraz rukolę.
Suche tosty smarujemy z jednej strony majonezem i przykrywamy nasze ciepłe kanapki.
Smacznego
Witam, czy ser cheddar powinien być typu serka Hochland topionego, czy lepssym wariantem będzie taki na wagę?
Lepiej użyć oryginalnego, twardego cheddaru 🙂