Składniki:
- 1 paczka ugotowanych tortellini (ja wybieram z nadzieniem prosciutto lub ricotta)
- 1 ogórek wężowy obrany ze skórki
- 1 duży pomidor świeży lub garść pomidorów koktajlowych
- 1 papryka żółta
- 1 opakowanie sera typu feta
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 puszka białej fasolki lub cieciorki
- Pół pęczka świeżego koperku
- Mała garść rukoli
Sos jogurtowo-majonezowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz (Pamiętajmy aby nie przesadzać z solą ponieważ ser feta jest już słony)
- Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku przecisnięty przez praskę
Wykonanie:
Tortellini ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odsączyć na sicie. Ostudzić. Wszystkie warzywa drobno pokroić. Dodać tortellini, odsączoną fasolkę i drobniutko posiekany koperek. Do całości wkruszyć fetę i delikatnie wszystko razem wymieszać.
Składniki na sos połączyć ze sobą dokładnie i dodać do gotowej sałatki.
Smacznego
Ile soli minimalnie trzeba dodać? Nie potrafię wyczuć
Proszę wymieszać sałatkę i spróbować. Dopiero wtedy doprawić wg siebie do smaku 🙂
Mniam, mój smak!