Składniki:
- 500 g surowych pieczarek
- 6 jajek
- 3 średnie ziemniaki
- 4 duże ogórki kiszone
- jasna część z małego pora (ok. 7 cm)
- sól i pieprz
- czubata łyżka majonezu
- mała łyżeczka musztardy francuskiej
- świeża natka pietruszki od Baziółka
Pieczarki gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odcedzić dobrze na sicie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości (powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Pieczarki i jajka pokroić w drobniutką kostkę, por posiekać w cienkie półksiężyce. Ziemniaki ostudzić, obrać z łupinek i również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do misy, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i musztardę. Wymieszać całość, a na wierzchu ułożyć pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka. Wszystko posypać posiekaną natką pietruszki od Baziółka. Sałatkę podawać dobrze schłodzoną.
super 🙂
Dziękuję:)
sałatka wygląda obłednie, a dzisiaj przekonam się jak smakuje 🙂 ile porcji wyjdzie z tej proporcji
pozdrawiam.
Mam nadzieję że smakowała. Wesołych świąt pozdrawiam:)