Przeskocz do treści

Kujawski – oleje tłoczone na zimno

Kujawski oleje tłoczone na zimno
Nasza świadomość na temat produktów, których używamy w codziennej diecie, staje się z dnia na dzień coraz większa. Czytamy etykiety, sprawdzamy źródło pochodzenia, staramy się dbać o swoje zdrowie szukając produktów jak najlepszej jakości. Linia Kujawski tłoczony na zimno powstała właśnie dla konsumentów, którzy szukają produktów autentycznych i naturalnego pochodzenia. Cały proces powstawania oleju jest bardzo restrykcyjny.
Dobór surowca i współpraca z wyselekcjonowanymi dostawcami, a także ciągła kontrola podczas każdego etapu produkcji sprawiają, że olej zachowuje wszystkie swoje właściwości. Właściwy dobór surowca jest tu kluczowy, bo oleje tłoczone na zimno nie podlegają rafinacji (oczyszczaniu). Proces mechanicznego tłoczenia na zimno, gdzie temp. nie przekracza 50'C, pozwala zachować w Olejach Kujawski naturalny smak i aromat. W zależności od partii olejów tłoczonych na zimno Kujawski, mogą się one nieznacznie różnić od siebie intensywnością smaku, koloru lub aromatu, co naturalnie wynika z różnych warunków upraw, pory zbioru czy w końcu konkretnej odmiany, z której olej był wytłoczony.
Kujawski - oleje
W Linii Kujawski tłoczony na zimno mamy do wyboru następujące produkty:

  • Olej lniany Kujawski tłoczony na zimno posiada piękną, złocistą barwę i lekko goryczkowaty smak. Właśnie dzięki tłoczeniu na zimno (czyli w temp. do 50'C) zachowuje swoje wszelkie walory. Olej lniany jest najlepszym ze wszystkich olejów źródłem jakże cennego w naszej diecie kwasu Omega-3.
    Stosujemy go wyłącznie na zimno. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich sałatek, past kanapkowych czy takich przekąsek jak śledzie.
  • Olej Kujawski z pestek dyni, dzięki procesowi tłoczenia na zimno (w temp. do 50'C) zachowuje swoje unikatowe walory smakowe. Ma głęboką zieloną barwę i lekko orzechowy posmak charakterystyczny dla prażonych pestek dyni. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno,ma wysoką zawartość zdrowych dla naszego organizmu tłuszczów nienasyconych. Stosuje się go wyłącznie na zimno, jako dodatek do domowych lodów, sałatek lub do wykańczania zup i innych dań.
  • Olej rzepakowy Kujawski tłoczony na zimno charakteryzuje jasny złoty kolor i uniwersalny delikatny smak. Olej otrzymuje się w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno w temp nie wyższej niż 50'C. Jest on cennym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin K+E.
    Stosuje się go tylko i wyłącznie na zimno jako dodatek do sałatek, wykańczania zup, do past jajecznych, twarogowych i podobnych przystawek.
  • Olej słonecznikowy Kujawski tłoczony na zimno,w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno w temp. do 50'C. Olej dzięki temu zachowuje swój głęboki złotawy kolor i wyrazisty smak. Jest źródłem naturalnych składników odżywczych, m.in. Witaminy E.
    Olej słonecznikowy stosuje się tylko i wyłącznie na zimno. Idealny jako składnik do klasycznego sosu winegret czy do wykańczania zup typu krem.
  • Olej z ostropestu Kujawski tłoczony na zimno jest bogaty w witaminę E.
    Olej z ostropestu tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno jako, dodatek do sałatek lub przystawek.

Kujawski pestki dyni
Oleje Kujawski tłoczone na zimno, pakowane są w szklane butelki z ciemnego szkła. Dzięki temu nie są narażone na działania promieni słonecznych , a co za tym idzie, nie tracą swoich wartości odżywczych. Wszystkie oleje z wyjątkiem oleju lnianego, należy przechowywać w temp pokojowej w ciemnym, suchym miejscu. Olej lniany zaraz po otwarciu zaleca się przechowywać w lodówce ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 i mniejszą od pozostałych olejów stabilność, natomiast przed otwarciem, na przykład na półce sklepowej, podobnie jak inne oleje tłoczone na zimno może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Podczas przechowywania każdego oleju tłoczonego na zimno, może pojawić się w nim naturalny osad, co nie ma jednak negatywnego wpływu na jego jakość.

Bruschetty z olejem lnianym Kujawski tłoczony na zimno

Składniki na 2 osoby:

  • kilka plastrów pieczywa (u mnie Pszenno-żytnie bułeczki)
  • 2 dojrzałe średniej wielkości pomidory malinowe
  • 2 małe ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli himalajskiej
  • świeże zioła (ja użyłam rukoli oraz oregano)
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich

Wykonanie:

Plastry pieczywa oprószyć ziołami prowansalskimi i wstawić do nagrzanego piekarnika 220 stopni na ok 5-7 min. Tak aby się zagrzały i stały się chrupiące.
W tym samym czasie pomidory przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć je do misy, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Małą garść rukoli i oregano posiekać drobno i dodać do pomidorów. Następnie zetrzeć na tarce czosnek, dodać olej lniany Kujawski, wymieszać całość i ułożyć na ciepłych grzankach. Podawać od razu po przygotowaniu.
Kujawski bruschetta
Kujawski len
Bruschetta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.