Składniki (keksówka 30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 310 ml letniej wody
- szczypta cukru
- opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Najlepszy chlebek, który robię z Twojego przepisu od kilku lat 🙂 Polecam wszystkim, szybki i prosty przepis :*
Super słyszeć, na zdrowie 🙂
Czy może być mąka pełnoźiarnista pszenna
Nie, jest za ciężka. Można ją pomieszać, ale z samej pełnoziarnistej może nie wyrosnąć 🙂
W końcu znalazłam przepis na chleb który się szybko robi i wszystkim smakuje 🙂
Super, że przepis się spodobał 🙂
Chlebek pyszny pewnie upieke nie raz jeszcze dziekuje!!
Cieszę się, że smakuje 🙂
studzimy na kratce czyli caly czas w cieple ale juz przy wyłączonym piekarniku?
Chleb od razu wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy go z blaszki oraz papieru i studzimy na kratce np. nad zlewem. Chodzi o to, żeby nam sie nie zaparował.
ok dziękuję:)
czy można użyć mąki żytniej?
Czy można mieszać mąki?
ostatnio po upieczeniu chlebek odchodził od skórki , co może być za przyczyna?
Należy pamiętać, żeby studzić go na kratce by nie zaparował. Można domieszać mąkę żytnią, ale w niedużej ilości. W tym przypadku sama żytnia mąka jest zbyt ciężka.
Odkad upieklam ten chlebek przestalam kupowac pieczywo! Pyszny i prosty. Wyszedl idealnie i rozbudzil we mnie chec do wypiekow! Dziekuje sa przepis
Ja dziękuję za taki pozytywny komentarz i cieszę się, że smakuje 🙂
Czy można make kukurydziana ?
Niestety nie 🙁
Czy można zastąpić mąka pełnoziarnista typu 2000?
nie, jest za ciężka
A mozna zamiast pszennej zużyć orkiszowej jasnej?
Oczywiście:)