Przeskocz do treści

Prosty chleb na drożdżach

Chleb

Składniki (keksówka 30 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 310 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby


W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

serduszka 370 Lubię ten przepis! Dzięki !

52 odpowiedzi do “Prosty chleb na drożdżach

  1. Goździk

    Najlepszy chlebek, który robię z Twojego przepisu od kilku lat 🙂 Polecam wszystkim, szybki i prosty przepis :*

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Chleb od razu wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy go z blaszki oraz papieru i studzimy na kratce np. nad zlewem. Chodzi o to, żeby nam sie nie zaparował.

      Odpowiedz
  2. Grażyna

    czy można użyć mąki żytniej?
    Czy można mieszać mąki?
    ostatnio po upieczeniu chlebek odchodził od skórki , co może być za przyczyna?

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Należy pamiętać, żeby studzić go na kratce by nie zaparował. Można domieszać mąkę żytnią, ale w niedużej ilości. W tym przypadku sama żytnia mąka jest zbyt ciężka.

      Odpowiedz
  3. Agnieszka

    Odkad upieklam ten chlebek przestalam kupowac pieczywo! Pyszny i prosty. Wyszedl idealnie i rozbudzil we mnie chec do wypiekow! Dziekuje sa przepis

    Odpowiedz

Skomentuj Sylwia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *