Przeskocz do treści

Babeczki Izaura

Babeczki Izaura

Składniki: (na 12 babeczek)

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Masa serowa:

  • 190 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • Cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Potrzebne są 2 miski, aby rozdzielić składniki na suche i mokre. W pierwszej, mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, a także posiekaną czekoladę. W drugim naczyniu, mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Do suchych składników wlewamy mokre. Następnie mieszamy całość krótko i niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników ze sobą. Jeśli będziemy wyrabiać masę długo i bardzo dokładnie, babeczki po upieczeniu mogą być dość zbite.

Ser blendujemy lub przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do papilotek lub do formy na babeczki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdej babeczki wkładamy pół łyżki masy serowej (mniej więcej tyle wyjdzie z przygotowanej masy na 12 sztuk). Następnie przy użyciu wykałaczki, delikatnie mieszamy warstwę serową z czekoladową, ale łączymy je ze sobą tylko z wierzchu, niezbyt głęboko zanurzając patyczek.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 min w 200 stopniach.

serduszka 46 Lubię ten przepis! Dzięki !

30 odpowiedzi do “Babeczki Izaura

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *