Składniki: (na 12 babeczek)
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 190 g twarogu półtłustego w kostce
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 żółtko
- Cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Potrzebne są 2 miski, aby rozdzielić składniki na suche i mokre. W pierwszej, mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia, a także posiekaną czekoladę. W drugim naczyniu, mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Do suchych składników wlewamy mokre. Następnie mieszamy całość krótko i niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników ze sobą. Jeśli będziemy wyrabiać masę długo i bardzo dokładnie, babeczki po upieczeniu mogą być dość zbite.
Ser blendujemy lub przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy do papilotek lub do formy na babeczki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch każdej babeczki wkładamy pół łyżki masy serowej (mniej więcej tyle wyjdzie z przygotowanej masy na 12 sztuk). Następnie przy użyciu wykałaczki, delikatnie mieszamy warstwę serową z czekoladową, ale łączymy je ze sobą tylko z wierzchu, niezbyt głęboko zanurzając patyczek.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 min w 200 stopniach.
Jaka smietane dodać?
Dzień dobry! Szklanka 200 czy 250 mg?
Bez czekolady tez się udadzą?
Oczywiście, można pominąć 🙂
Robiłam muffinki super przepis wyszły wyśmienite😍
Wspaniale słyszeć;)