Przeskocz do treści

Ryba po grecku z pastą z suszonymi pomidorami Wawrzyniec

ryba po grecku

Składniki: (na ok. 2-3 porcje)

  • 250 g fileta z białej ryby (ja użyłam Tilapii)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 50 g selera (korzeń)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 słoik Pasty z suszonymi pomidorami z żurawiną Wawrzyniec (180 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 2 duże jajka
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Bułka tarta do panierowania
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli korzystamy z mrożonych filetów, należy je wcześniej rozmrozić. Na patelni mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju rzepakowego. Filety solimy i pieprzymy z obydwu stron. Jajka należy rozmącić widelcem. Filety panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.

filet z bialej ryby

Rybę smażymy na mocno złoty kolor z obydwu stron. Następnie osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę, a warzywa korzeniowe obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na czystą patelnię wylewamy ok. 5 łyżek oleju i smażymy pokrojoną cebulę, pamiętając aby nie nabrała zbytnio rumianego koloru. Następnie dodajemy paprykę i starte na tarce warzywa. Dodajemy liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie i doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy wszystko ok. 3-4 minuty. Po tym czasie podlewamy warzywa ok. pół szklanki wrzątku i dodajemy Pastę z suszonymi pomidorami i żurawiną Wawrzyniec.

potrawka do ryby

Mieszamy całość i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw. W naczyniu rozkładamy cienką warstwę naszych warzyw. Następnie układamy usmażone filety rybne i przykrywamy pozostałą częścią duszonych warzyw. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło lub zimno.

pasta wawrzyniec

Ryba po grecku może stanowić zarówno danie główne, a także świetnie sprawdzi się jako przystawka na Świątecznym stole lub imprezie sylwestrowej.

Pasta z suszonymi pomidorami i żurawiną Wawrzyniec, nadaje potrawie wyjątkowego smaku i sprawia, że potrawka z duszonych warzyw, którą serwujemy naszym gościom do ryby, zaskoczy mile swoim smakiem niejednego smakosza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.