Składniki: (na ok. 2-3 porcje)
- 250 g fileta z białej ryby (ja użyłam Tilapii)
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki korzeniowe
- 50 g selera (korzeń)
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 słoik Pasty z suszonymi pomidorami z żurawiną Wawrzyniec (180 g)
- Olej rzepakowy do smażenia
- 2 duże jajka
- Mąka pszenna do panierowania
- Bułka tarta do panierowania
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu
- Sól i pieprz
- Natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli korzystamy z mrożonych filetów, należy je wcześniej rozmrozić. Na patelni mocno rozgrzewamy sporą ilość oleju rzepakowego. Filety solimy i pieprzymy z obydwu stron. Jajka należy rozmącić widelcem. Filety panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
Rybę smażymy na mocno złoty kolor z obydwu stron. Następnie osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę siekamy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę, a warzywa korzeniowe obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na czystą patelnię wylewamy ok. 5 łyżek oleju i smażymy pokrojoną cebulę, pamiętając aby nie nabrała zbytnio rumianego koloru. Następnie dodajemy paprykę i starte na tarce warzywa. Dodajemy liście laurowe, pieprz w kulkach, ziele angielskie i doprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy wszystko ok. 3-4 minuty. Po tym czasie podlewamy warzywa ok. pół szklanki wrzątku i dodajemy Pastę z suszonymi pomidorami i żurawiną Wawrzyniec.
Mieszamy całość i dusimy ok. 10-15 min. na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw. W naczyniu rozkładamy cienką warstwę naszych warzyw. Następnie układamy usmażone filety rybne i przykrywamy pozostałą częścią duszonych warzyw. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło lub zimno.
Ryba po grecku może stanowić zarówno danie główne, a także świetnie sprawdzi się jako przystawka na Świątecznym stole lub imprezie sylwestrowej.
Pasta z suszonymi pomidorami i żurawiną Wawrzyniec, nadaje potrawie wyjątkowego smaku i sprawia, że potrawka z duszonych warzyw, którą serwujemy naszym gościom do ryby, zaskoczy mile swoim smakiem niejednego smakosza.
Rybę po grecku z tego przepisu robiłam już dwa razy. Było naprawdę pysznie! Na pewno w tym roku również zagości na naszym stole wigilijnym! 🙂
Ale miło słyszeć 🙂