Przeskocz do treści

Placuszki z twarogiem (serniczki)

Placuszki z twarogiem (serniczki)

Składniki:

  • 250 g twarogu w kostce
  • 2 średnie jajka (osobno żółtka i białka)
  • 150g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Twaróg wkruszyć do naczynia i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, mleko, cukier, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do całości wsypać mąkę i połączyć składniki.

W drugim naczyniu ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

Przełożyć pianę do reszty składników i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Smażyć małe placuszki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złoty kolor.

Podawać z miodem lub posypane pudrem.

serduszka 117 Lubię ten przepis! Dzięki !

23 odpowiedzi do “Placuszki z twarogiem (serniczki)

  1. Kasia

    Przepyszne! Zawsze korzystam z tego przepisu, bo nie jestem fanką tradycyjnych, zbitych „syrników”. Te są puszyste i nie można się im oprzeć 😋

    Odpowiedz
  2. Bogusia

    Wspaniałe 👌, dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny bo jestem cytrynowym maniakiem. Będę robić częściej, dziękuję 🥞

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *