Składniki:
- 250 g twarogu w kostce
- 2 średnie jajka (osobno żółtka i białka)
- 150g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Twaróg wkruszyć do naczynia i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, mleko, cukier, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do całości wsypać mąkę i połączyć składniki.
W drugim naczyniu ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
Przełożyć pianę do reszty składników i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Smażyć małe placuszki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złoty kolor.
Podawać z miodem lub posypane pudrem.
Placuszki delikatne ,pyszne 🙂polecam
Pyszne wyszly i takie puszyste, super przepis!!
Polecam!
Super 🙂 🙂
Przepyszne! Zawsze korzystam z tego przepisu, bo nie jestem fanką tradycyjnych, zbitych „syrników”. Te są puszyste i nie można się im oprzeć 😋
Cieszę się, pozdrawiam serdecznie 🙂
Są przepyszne.... dzieci mowią że lepsze o tych w szkole, choć te w szkole uwielbiają...😊
Cieszę się, że smakują 🙂
Pyszneee! 😋 dzieci które nie jedzą twarogu tez się zajadały.
Dałam białka z 3 jajek.
Super, cieszę się bardzo 🙂
Chyba już mam pomysł na niedzielne śniadanie 😀
Super sprawdzają się na śniadanie. Można też zabrać na wynos
Wspaniałe 👌, dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny bo jestem cytrynowym maniakiem. Będę robić częściej, dziękuję 🥞
Tak jest będzie pyszne:)
Placki obłędne, polecam.
Dziękuję:)
Wypróbowane, pyszne!
Cieszę sie. Pozdrawiam
Mam pytanie czy do nich nie dodaje się proszku do pieczenia lub sody 'jak w innych przepisach?
Dziękuję bardzo ❤