Składniki:
- 250 g twarogu w kostce
- 2 średnie jajka (osobno żółtka i białka)
- 150g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Twaróg wkruszyć do naczynia i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, mleko, cukier, cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do całości wsypać mąkę i połączyć składniki.
W drugim naczyniu ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
Przełożyć pianę do reszty składników i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Smażyć małe placuszki na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złoty kolor.
Podawać z miodem lub posypane pudrem.
Można je smażyć w naleśnikarce? Takiej zamykanej,że z dwóch stron się smaży? Coś jak opiekacz.
Mniam! Coś pysznego! Dzieciaki zajadają jeden za drugim 🙂
A ile tych plac uszek wychodzi?
Idealne. Pięknie puszyste i pyszne