Składniki: (na 8 szt.)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 50g. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.
Bułki wyszły zaje!iste. Takiego przepisu szukałam od dawna. Super, że na Ciebie trafiłam na ig 🙂 Pozdrawiam 😉
Cieszę się, że smakują i pozdrawiam:)
Robiłam ostatnio i wyszły Super 🥰🥰 sprawdzałam patyczkiem i wyliczyłam ze idealny czas na podana temp w moim piekarniku to 14 min , następnym razem wsadzam, nastawiam minutnik i siadam z kawą, a bułeczki pieką sie same 😍😍
Super, zawsze trzeba dopasować do swojego piekarnika 🙂
Bułki rewelacja , za każdym razem wychodzą ! Wszystkie składniki mierzone waga 🙂 Polecam
🙂 pozdrawiam
robilam zgodnie z przepisem i wyszly twarde... po sugerowanym czasie byly jeszcze nieupieczone.. musialy byc znacznie dluzej... poszly do smieci ;-/
w przepisie podano 50 g oleju .. przelicznik intenetowy 1 lyzka =15 g
a w komentarzu jest byc dac 5 lyzek..
slabo...
Czy ciasto było wyrabiane ręcznie? Tylko chwilę do połączenia składników? Czy składniki dobrze odmierzone z waga?
Tak 50g oleju to 5 łyżek! Proszę poszukać dobrego przelicznik oleju:) pozdrawiam. Mam nadzieję że kolejne się udadzą:)
A włączyłaś piekarnik? 😂😂 Robiłam tyle razy i za każdym razem wyszły, ale jak to mówią, niektórzy to i wodę na herbatę przypalą
Mam zepsuty grzalki w piekarniku moge upiec bulki na termoobiegu jeśli tak to w jakiej temperaturze i na ile minut?
190 ok 20 min:)
Czy drożdże muszą być świeże czy mogą być suszone? Twoje przepisy sprawiają że polubiłam gotowanie!
Podane są świeże☺ bardzo mi miło. Pozdrawiam
Cudowne😋😋😋😋
Pozdrawiam:)
A i jeszcze jedno, czy olej musi byc rzepakowy? Czy też mogę użyć innego oleju i jeżeli tak to czy zwykły roślinny byłby ok?
Najsmaczniejszy rzepakowy bo jest uniwersalny. Słonecznikowy też się nada. A inne oleje to już w zależności od upodobań smakowych. Trzeba uważać żeby bułeczki nie miały przez nie zbyt intensywnego smaku i zapachu.
Super, zabieram się za pieczenie! Wczoraj zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem, wyszły idealnie! Dokladnue takie jak moja babcia robiła, przywrocilas mi piękne wspomnienia! Dziękuję za przepis u wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.
Witam 🙂 W jakiej misce najlepiej rośnie ciasto drożdżowe? Szklana plastik czy metalowa?? 🤔
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Właśnie, aż z chęcią i ja się dowiem 🤔
Dla mnie najlepiej rośnie w ceramicznej 😄
Jeden c**j 😁
Trafiłam tu z Pani cudownwego instagrama 🙂 wlasnie zrobilam bułeczki( całkowicie przypadkowo zmieszałam mąkę żytnia ze zwykła) bułki wyszly przepyszne!!!:)
Bardzo miło. Pozdrawiam serdecznie 😄