Przeskocz do treści

Śniadaniowe bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Składniki:  (na 8 szt.)

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 50g. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni  (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.

serduszka 75 Lubię ten przepis! Dzięki !

62 odpowiedzi do “Śniadaniowe bułeczki pszenne

  1. Aneta

    Lubię Twoje przepisy , ale bułeczki mi nie wyszły tzn, twarde są ehh czemu? Może za mało oleju dałam, 3 łyżki to 50 g?

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      5 dużych łyżek oleju!!😊 klucz do puszystych bułeczek to krótkie wyrabianie ciasta tylko dp połączenia składników. Na pewno wyjdą smaczne następnym razem pozdrawiam 😄🤗

      Odpowiedz
      1. Aneta

        Nie podałam się i poraz drugi robiłam dzisiaj te bułki, ale wyszły mi twarde. Robiłam niby szybko to ciasto i nie więcej nic 5 minut, ale nie wiem czy dobrze robię po wyrośnięciu ciasta te bułki, może jakaś filmowa pomoc ? Albo jakąś kolejna rada 😉

        Odpowiedz
      2. Sylwia

        Zauważyłam że ciacto najlepiej wyrasta w szklanym naczyniu. Raz zrobiłam w misie od miksera i nie wyszły dobre....

        Odpowiedz
  2. Agnieszka

    Witam bułki super ale jakies mi zbite wyszły i nie chciały się zrumienic i nie takie pulchne😔😔😭pomocy

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Kluczem do puszystych bułeczek w tym wypadku jest jak najkrótsza w czasie obrobka ciasta. Trzeba je zarabiać bardzo szybko i naprawdę krótko tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać dłużej a na pewno wyjdą superowe 😄😀

      Odpowiedz
  3. Magda

    zakochałam sie w Twoich przepisach 🙂 Czy te bułeczki można zrobić ale w jakiejś lżejszej formie ? np. dając inną mąkę ?

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Witaj. Bardzo dziekuje mozesz je zrobić np z mąki orkiszowej jasnej wyjdą fajne 😄 Ale dodaj łyżkę oleju więcej . Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Monika

    Bułeczki wychodzą super i szybko się je robi. Polecam dodać do nich odrobinę czarnuszki- świetne połączenie smakowe 🙂

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Jeśli nie masz funkcji góra dół to tak. Ale obserwuj i ewentualnie skróć czas pieczenia. Termoobieg trochę wysusza i też podnosi temperaturę. Pozdrawiam 😄

      Odpowiedz

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *