Składniki: (na 8 szt.)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 50g. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.
Czy można dodać oliwe z oliwek?
Można. Wyjdą ciut cięższe Ale też smaczne😉
Lubię Twoje przepisy , ale bułeczki mi nie wyszły tzn, twarde są ehh czemu? Może za mało oleju dałam, 3 łyżki to 50 g?
5 dużych łyżek oleju!!😊 klucz do puszystych bułeczek to krótkie wyrabianie ciasta tylko dp połączenia składników. Na pewno wyjdą smaczne następnym razem pozdrawiam 😄🤗
Nie podałam się i poraz drugi robiłam dzisiaj te bułki, ale wyszły mi twarde. Robiłam niby szybko to ciasto i nie więcej nic 5 minut, ale nie wiem czy dobrze robię po wyrośnięciu ciasta te bułki, może jakaś filmowa pomoc ? Albo jakąś kolejna rada 😉
A czy ciasto ładnie rośnie? Jest lekko klejące po wyrastania?
Rośnie , ale nie jest klejące
Zauważyłam że ciacto najlepiej wyrasta w szklanym naczyniu. Raz zrobiłam w misie od miksera i nie wyszły dobre....
Może dlatego że misa była metalowa. Kazde ciasto drożdżowe lubi ciepło 😄
Witam bułki super ale jakies mi zbite wyszły i nie chciały się zrumienic i nie takie pulchne😔😔😭pomocy
Kluczem do puszystych bułeczek w tym wypadku jest jak najkrótsza w czasie obrobka ciasta. Trzeba je zarabiać bardzo szybko i naprawdę krótko tylko do połączenia składników. Nie wyrabiać dłużej a na pewno wyjdą superowe 😄😀
Bardzo dziękuję będę próbować dalej 😁😁😘😘😋
zakochałam sie w Twoich przepisach 🙂 Czy te bułeczki można zrobić ale w jakiejś lżejszej formie ? np. dając inną mąkę ?
pozdrawiam
Witaj. Bardzo dziekuje mozesz je zrobić np z mąki orkiszowej jasnej wyjdą fajne 😄 Ale dodaj łyżkę oleju więcej . Pozdrawiam
Jak to nie podgrzewany drożdży tylko mieszamy surowe z mąka? moga byc grudki , tak?
Agata
Tak odrazu do mąki 😄
Bułeczki wychodzą super i szybko się je robi. Polecam dodać do nich odrobinę czarnuszki- świetne połączenie smakowe 🙂
Super. Cieszę się że smakowały 😀 pozdrawiam
Hej. Czy buleczki sa nadal miekkie na drugi dzien czy juz nie bardzo??
u mnie bułeczki były miekkie jeszcze dwa dni później 😉
Super😄 pozdrawiam serdecznie
Powinny być miękkie Ale wiadomo że świeże pieczywo jest zawsze najsmaczniejsze
Mogę użyć suchych drożdży?
Tak. Wymieszaj je z mąką najpierw. Dodaj ok 13g👌😄
Witam jaką mąkę używasz do bułek
Spokojnie może być 450 lub 500👌😄
Czy mogę pięć z termoobiegiem 🙂
Jeśli nie masz funkcji góra dół to tak. Ale obserwuj i ewentualnie skróć czas pieczenia. Termoobieg trochę wysusza i też podnosi temperaturę. Pozdrawiam 😄