Przeskocz do treści

Śniadaniowe bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Składniki:  (na 8 szt.)

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 50g. oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni  (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.

47 odpowiedzi do “Śniadaniowe bułeczki pszenne

  1. ola

    robilam zgodnie z przepisem i wyszly twarde... po sugerowanym czasie byly jeszcze nieupieczone.. musialy byc znacznie dluzej... poszly do smieci ;-/
    w przepisie podano 50 g oleju .. przelicznik intenetowy 1 lyzka =15 g
    a w komentarzu jest byc dac 5 lyzek..
    slabo...

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Czy ciasto było wyrabiane ręcznie? Tylko chwilę do połączenia składników? Czy składniki dobrze odmierzone z waga?

      Odpowiedz
    2. Sylwia

      Tak 50g oleju to 5 łyżek! Proszę poszukać dobrego przelicznik oleju:) pozdrawiam. Mam nadzieję że kolejne się udadzą:)

      Odpowiedz
  2. joanna

    Mam zepsuty grzalki w piekarniku moge upiec bulki na termoobiegu jeśli tak to w jakiej temperaturze i na ile minut?

    Odpowiedz
  3. Beata

    Czy drożdże muszą być świeże czy mogą być suszone? Twoje przepisy sprawiają że polubiłam gotowanie!

    Odpowiedz
  4. Just

    A i jeszcze jedno, czy olej musi byc rzepakowy? Czy też mogę użyć innego oleju i jeżeli tak to czy zwykły roślinny byłby ok?

    Odpowiedz
    1. Sylwia

      Najsmaczniejszy rzepakowy bo jest uniwersalny. Słonecznikowy też się nada. A inne oleje to już w zależności od upodobań smakowych. Trzeba uważać żeby bułeczki nie miały przez nie zbyt intensywnego smaku i zapachu.

      Odpowiedz
      1. Just

        Super, zabieram się za pieczenie! Wczoraj zrobiłam bułeczki drożdżowe z serem, wyszły idealnie! Dokladnue takie jak moja babcia robiła, przywrocilas mi piękne wspomnienia! Dziękuję za przepis u wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.

        Odpowiedz
  5. Anita8812

    Witam 🙂 W jakiej misce najlepiej rośnie ciasto drożdżowe? Szklana plastik czy metalowa?? 🤔
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Sandra

    Trafiłam tu z Pani cudownwego instagrama 🙂 wlasnie zrobilam bułeczki( całkowicie przypadkowo zmieszałam mąkę żytnia ze zwykła) bułki wyszly przepyszne!!!:)

    Odpowiedz

Odpowiedz na „Anita8812Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.