Składniki: (na 8 szt.)
- 0,5 kg mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 50g. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę. Wkruszyć drożdże, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ok. 5 min) na gładką kulę i oprószyć delikatnie mąką. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie bułeczki, (powinno ich być 8 szt.) ktore układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ponownie oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 15 min. aż wyrosną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra dół). Bułeczki nacinamy tępą stroną noża i pieczemy ok. 20 min.
Czy można użyć masła zamiast oleju?
Można zastąpić świeże drożdże tymi instant? Ile ich dodać?
Czy można zamiast wody dodać mleko?
Właśnie robię i się zastanawiam nad tym że drożdże nie mają z czym pracować ale wierzę że pięknie wyrosna 😃
żeby drożdże pracowały wystarczy mąka i woda 🙂
50g oleju czy 50ml?
1 łyżka oleju waży 10g, tutaj mamy 5 łyżek oleju = 50g 😉
Dziękuję ☺️
A czy ciasto musi być wyrobione ręcznie? Czy można w KitchenAidzie np?
Można, ale krótko. Tylko do połączenia składników 🙂