Składniki:
- 500 g mąki
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka plus 1 żółtko
- 70 g drobnego cukru
- Szczypta soli
- 2 laski rabarbaru
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 90 g zimnego masła
- 70 g drobnego cukru
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Ok. 1-1.5 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Rozczyn: do 120 ml lekko ciepłego mleka dodajemy 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy 500g mąki. Dodajemy w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło, 2 jajka plus 1 żółtko, cukier, cukier wanilinowy i sól. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Delikatnie na końcu podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej rolujemy wałeczek ok. 40 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejamy je ze sobą na szczycie i pleciemy warkocz na końcu również sklejając. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na ok 15 min. Po tym czasie układamy na ciasto pokrojony na kawałeczki rabarbar, na górze w szczelinach oraz po bokach, lekko dociskając. Ja użyłam 1 dużej laski rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w taki sposób, aby masło wchłonęło mąkę. Rozcieramy wszystko delikatnie w palcach. Następnie wkładamy gotową chałkę do rozgrzanego piekarnika na ok. 35-40 min (do zarumienienia) 180 stopni. Po wyjęciu polewamy ciasto lukrem przygotowanym z 1 szkl. pudru i ok. 1.5 łyżki gorącej wody.
A ja zrobiłam na blaszce całej drożdzowe z rabarbarem i truskawkami...przepyszna i na pewno powtórzę z tego przepisu😋😋pozdrawiam i polecam przepis😍👌
Czy pieczesz na termoobiegu, czy góra dół?
Hej, Jaki typ mąki uzylas?
Mąka pszenna 450 🙂
Mogła by pani mi podpowiedzieć jak zrobić chałkę z twarogiem?? Bardzo bym prosiła
Z tego przepisu na ciasto można zrobić strucle z twarogiem (wyszukaj na blogu pod hasłem: strucla) 🙂
Hej, czy masło mam rozpuścić w rondelku czy po prostu wyjąć z lodówki dużo wcześniej żeby było miękkie?
Masło roztopić i ostudzić 🙂
Właśnie zrobiłam jest przepyszna!! na talerzu leżała zaledwie 10min 🙂
ps.moja była z jagodami!!
Heheh ale super:)
Czy zamiast rabarbaru mogę ułożyć na ciasto mrożone maliny bądź truskawki?
Myślę że maliny spokojnie. Ż truskawkami może być problem bo są dużo większe o mają dużo wody:) ale.maliny borowki kawałeczki sliwek czy brzoskwiń jak najbardziej
Hej Sylwia!
Czy można użyć rodzynek? zastanawiam się, czy nie trzeba ich wczesniej namoczyć - chciałabym je dodać bezpośrednio do ciasta, a nie chcę, żeby ciasto zrobiło się za suche. W którym momencie je dodać? Od razu podczas wyrabiania?
Pozdrawiam!
Tak możesz namoczyć chwilę we wrzątku. Osuszyć dobrze i normalnie do ciasta dodac odrazu przed wyrabianiem:)