Przeskocz do treści

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 średnia marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • Mały kawałek selera korzeniowego
  • Biała część z małego pora
  • Szczypta suszonej pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 450 g świeżego szczawiu plus 2 łyżki masła lub 350 g konserwowego szczawiu w słoiku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • Świeży koperek


Wykonanie:

Mięso opłukać i zalać wodą. Dodać sól i pieprz. Zdjąć szumowiny kiedy zaczyna sie gotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać przyprawy (ziele, pieprz, suszoną pietruszkę i liście laurowe) oraz warzywa . Pietruszkę, seler i por w całości, oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw.
Jeśli używamy świeżego szczawiu należy go umyć, dokładnie posiekać drobno i przesmażyć na maśle. Następnie dodać do bulionu. Jeśli używamy szczawiu konserwowego, dodajemy go bezpośrednio do gotowego bulionu bez smażenia (dokładna ilość szczawiu zależy od stopnia kwaśności zupy jakiej oczekujemy). Następnie mieszamy śmietanki ze sobą. Dodajemy do nich odrobinę gorącego wywaru i zaprawiany zupę na minimalnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakiem w całości.

Na końcu posypujemy zupę świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.