Przeskocz do treści

Pieczarki Portobello nadziewane mięsem mielonym

Pieczarki Portobello nadziewane mięsem mielonym

Składniki:

  • Ok. 5-7 dużych pieczarek
  • 0.5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • ok. 200ml przecieru lub passaty pomidorowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • mozzarella lub żółty ser do posypania
  • sól i pieprz
  • chilli

Wykonanie:

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy wszystko się zeszkli dodać mięso mielone. Doprawić do smaku i smażyć wszystko przez około 10 min. dopóki mięso nie będzie już surowe. Doprawić ziołami prowansalskimi i zalać passatą. Tak przygotowanym mięsem nadziewać oprószone solą pieczarki, ułożone na blaszce z papierem do pieczenia. Posypać każdą z nich mozzarellą i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.