Składniki:
- Ok. 5-7 dużych pieczarek
- 0.5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
- ok. 200ml przecieru lub passaty pomidorowej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta ziół prowansalskich
- mozzarella lub żółty ser do posypania
- sól i pieprz
- chilli
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy wszystko się zeszkli dodać mięso mielone. Doprawić do smaku i smażyć wszystko przez około 10 min. dopóki mięso nie będzie już surowe. Doprawić ziołami prowansalskimi i zalać passatą. Tak przygotowanym mięsem nadziewać oprószone solą pieczarki, ułożone na blaszce z papierem do pieczenia. Posypać każdą z nich mozzarellą i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min.