Przeskocz do treści

Jabłka zapiekane z ryżem (video)

Jabłka zapiekane z ryżem

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 200g ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • Pół szklanki słodkiego czerwonego wina
  • 20 dag suszonych owoców (mogą być suszone plus kandyzowane)
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 2 łyżki masła


Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Mieszankę kandyzowanych i suszonych owoców zalać czerwonym winem i odstawić na ok. 30 min.

Jabłka umyć, odciąć dół i obrócić do góry nogami, tak aby jabłko stało na ogonku. Wydrążyć jabłka delikatnie za pomocą łyżki (ja używam do tego metalowej gałkownicy do lodów).

W naczyniu połączyć ze sobą ryż, migdały, miód, masło i odciśnięte z wina owoce. Jabłka ustawić na blaszce i nadziewać naszym farszem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Należy uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po wyjęciu z piekarnika polać czekoladą, rozpuszczoną w ciepłym garnku z 1 łyżką masła i posypać płatkami migdałów.

Video przepis:

Takie jabłka są idealne na śniadanie, ale świetnie też sprawdzą się jako deser i zaskoczą miło naszych gości na niejednym domowym przyjęciu.

Jabłka z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.