Składniki:
- 4 jabłka
- 200g ugotowanego ryżu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- Pół szklanki słodkiego czerwonego wina
- 20 dag suszonych owoców (mogą być suszone plus kandyzowane)
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- Płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Mieszankę kandyzowanych i suszonych owoców zalać czerwonym winem i odstawić na ok. 30 min.
Jabłka umyć, odciąć dół i obrócić do góry nogami, tak aby jabłko stało na ogonku. Wydrążyć jabłka delikatnie za pomocą łyżki (ja używam do tego metalowej gałkownicy do lodów).
W naczyniu połączyć ze sobą ryż, migdały, miód, masło i odciśnięte z wina owoce. Jabłka ustawić na blaszce i nadziewać naszym farszem. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min. Należy uważać aby jabłka się nie rozpadły. Po wyjęciu z piekarnika polać czekoladą, rozpuszczoną w ciepłym garnku z 1 łyżką masła i posypać płatkami migdałów.
Video przepis:
Takie jabłka są idealne na śniadanie, ale świetnie też sprawdzą się jako deser i zaskoczą miło naszych gości na niejednym domowym przyjęciu.