Składniki na ciasto:
- 0.5 kg mąki pszennej plus do podsypania
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 1 cukier wanilinowy
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego, letniego masła 82%
- 120 ml letniego mleka
- 2 cale jajka plus 1 żółtko
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 8-10 sztuk suszonych daktyli
- 740 ml mleka
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Nadzienie: Do garnka wlewamy 500 ml. mleka i zagotowujemy. Pozostałą część mleka 240 ml wlewamy do naczynia i wsypujemy budynie. Mieszamy dokładnie tak, aby nam się rozpuściły. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy całość energicznym ruchem, aby powstała nam gęsta masa bez grudek. Kiedy zgęstnieje, zestawiamy go z ognia i dodajemy pokrojone drobno daktyle. Mieszamy całość i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (budyń po ostygnięciu powinien zgęstnieć na tyle, aż będzie można go prawie kroić).
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy w kolejności: wyrośnięte drożdże, letnie roztopione masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Zagniatamy ciasto do momentu, aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Ewentualnie na końcu delikatnie podsypujemy je mąką. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulę, którą wkładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy nie za cienko na kształt prostokąta. Smarujemy naszą masą budyniową i zwijamy w roladę zaczynając od krótszego boku. Rolady kroimy w grube plastry ok. 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na kolejne 15-20 min. do ponownego wyrośnięcia. Rolsy przed pieczeniem delikatnie smarujemy odrobiną mleka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Aż zaczną się rumienić.
Video przepis:
Gotowe bułeczki polewamy lukrem otrzymanym z połączenia szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody.
Na koniec posypujemy nasze rollsy wiórkami kokosowymi.
Się już pieķą:)a
Super! 🙂
Właśnie zrobilam i czekam aż wystygną 😍 zamiast daktyli dodałam rodzynki
Super, smacznego 🙂
Chyba z 5 raz rób sa super lepsze niż drożdzak
Cieszę się, smacznego 🙂
Chodzi o paczkę budyniu 40 g ?
Drożdże 40
Na ile odstawiamy drożdze do wyrośnięcia? I ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
Czy do budyniu dodajemy cukier?
Niekoniecznie 😄
Zaraz robię, myślałam o nich już od dawna 😋
Mam nadzieję że smakowały:)