Przeskocz do treści

Drożdżowe rollsy z budyniem i daktylami (video)

Drożdżowe rollsy z budyniem i daktylami

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej plus do podsypania
  • 70 g cukru plus 1 łyżeczka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g roztopionego, letniego masła 82%
  • 120 ml letniego mleka
  • 2 cale jajka plus 1 żółtko
  • Szczypta soli


Nadzienie:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 8-10 sztuk suszonych daktyli
  • 740 ml mleka

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Nadzienie: Do garnka wlewamy 500 ml. mleka i zagotowujemy. Pozostałą część mleka 240 ml wlewamy do naczynia i wsypujemy budynie. Mieszamy dokładnie tak, aby nam się rozpuściły. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy całość energicznym ruchem, aby powstała nam gęsta masa bez grudek. Kiedy zgęstnieje, zestawiamy go z ognia i dodajemy pokrojone drobno daktyle. Mieszamy całość i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (budyń po ostygnięciu powinien zgęstnieć na tyle, aż będzie można go prawie kroić).

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy w kolejności: wyrośnięte drożdże, letnie roztopione masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Zagniatamy ciasto do momentu, aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Ewentualnie na końcu delikatnie podsypujemy je mąką. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulę, którą wkładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy nie za cienko na kształt prostokąta. Smarujemy naszą masą budyniową i zwijamy w roladę zaczynając od krótszego boku. Rolady kroimy w grube plastry ok. 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na kolejne 15-20 min. do ponownego wyrośnięcia. Rolsy przed pieczeniem delikatnie smarujemy odrobiną mleka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Aż zaczną się rumienić.

Video przepis:

Gotowe bułeczki polewamy lukrem otrzymanym z połączenia szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody.

Na koniec posypujemy nasze rollsy wiórkami kokosowymi.

18 odpowiedzi “Drożdżowe rollsy z budyniem i daktylami (video)

    1. Sylwia

      Oczywiście że tak ale ja jakoś nie ufam suszonym. Jeśli masz tylko takie wypróbuj. Przelicznik jest 0.41 czyli wg przepisu musisz użyć 16.5 g drożdży suszonych. I nie rób rozczynu bo one tego nie wymagają wlej wszystko od razu do mąki. Pozdrawiam daj znać jak się udały 🤗😉

      Odpowiedz
    1. Sylwia

      Nie słodzimy. Daktyle są słodkie ciasto równiez a lukier na samym końcu dopełni słodyczy wiec nie potrzeba juz cukru do budyniu. Pozdrawiam😊

      Odpowiedz
    1. Sylwia

      Nie nie. Bo termoobieg podnosi temperaturę. Piecz 20 min 180 stopni Góra dół i sprawdź,podejrzyj po tym czasie czy już zaczynają się rumienić. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.