Składniki na ciasto:
- 0.5 kg mąki pszennej plus do podsypania
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 1 cukier wanilinowy
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g roztopionego, letniego masła 82%
- 120 ml letniego mleka
- 2 cale jajka plus 1 żółtko
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 8-10 sztuk suszonych daktyli
- 740 ml mleka
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Nadzienie: Do garnka wlewamy 500 ml. mleka i zagotowujemy. Pozostałą część mleka 240 ml wlewamy do naczynia i wsypujemy budynie. Mieszamy dokładnie tak, aby nam się rozpuściły. Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy całość energicznym ruchem, aby powstała nam gęsta masa bez grudek. Kiedy zgęstnieje, zestawiamy go z ognia i dodajemy pokrojone drobno daktyle. Mieszamy całość i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (budyń po ostygnięciu powinien zgęstnieć na tyle, aż będzie można go prawie kroić).
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Mieszamy dokładnie i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy w kolejności: wyrośnięte drożdże, letnie roztopione masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy i sól. Zagniatamy ciasto do momentu, aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Ewentualnie na końcu delikatnie podsypujemy je mąką. Z ciasta powinniśmy otrzymać gładką kulę, którą wkładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy nie za cienko na kształt prostokąta. Smarujemy naszą masą budyniową i zwijamy w roladę zaczynając od krótszego boku. Rolady kroimy w grube plastry ok. 2 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na kolejne 15-20 min. do ponownego wyrośnięcia. Rolsy przed pieczeniem delikatnie smarujemy odrobiną mleka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Aż zaczną się rumienić.
Video przepis:
Gotowe bułeczki polewamy lukrem otrzymanym z połączenia szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody.
Na koniec posypujemy nasze rollsy wiórkami kokosowymi.
co oznacza dosyć często w Twoich przepisach: 70g cukru + 1 łyżeczka? Czemu całości nie piszesz w łyżeczkach lub gramach? a może tu chodzi o 70g cukru waniliowego + 1 łyżeczka zwykłego?
Cukier do ciasta plus 1 łyżeczka do rozczynu😉 pozdrawiam
Hej. Budyń 1/2 litra czy 3/4?
Witam, czy masło można zastąpić margaryną?
Pozdrawiam
Tak możesz zastąpić, ale polecam w przyszłości wypróbować z prawdziwym masłem.
Ile porcji wychodzi z tego przepisu ?:D
Około 18 bułeczek 😄
Witam! Bułeczki trzeba polic lukrem kiedy oni teply albo zimne?
Obojętnie. Ja polewam jeszcze ciepłe😊
Pieczemy z termoobiegiem?
Nie nie. Bo termoobieg podnosi temperaturę. Piecz 20 min 180 stopni Góra dół i sprawdź,podejrzyj po tym czasie czy już zaczynają się rumienić. Pozdrawiam
Robiac budyn slodzimy, czy cukier zastepuja daktyle? 😊
Nie słodzimy. Daktyle są słodkie ciasto równiez a lukier na samym końcu dopełni słodyczy wiec nie potrzeba juz cukru do budyniu. Pozdrawiam😊
Dziekuje za odp. Pozdrawiam rowniez 🥀
Witam a czy da się zrobić je z suszonych drożdży? wyglądają obłędnie :O
Oczywiście że tak ale ja jakoś nie ufam suszonym. Jeśli masz tylko takie wypróbuj. Przelicznik jest 0.41 czyli wg przepisu musisz użyć 16.5 g drożdży suszonych. I nie rób rozczynu bo one tego nie wymagają wlej wszystko od razu do mąki. Pozdrawiam daj znać jak się udały 🤗😉
Ja zrobiłam z suszonych i wszystko dobrze urosło)
Super. Cieszę się że się udały 😄🤗pozdrawiam cieplutko
Przepyszne!!! I przede wszystkim bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu👍
Dziękuję pięknie 🙋 skusiłas się? 😉😋
Jakie puszyste i delikatne! Mniam 🙂