Przeskocz do treści

Domowe lody straciatella

Domowe lody straciatella

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500ml)
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia przelać mleko i dodać ubitą śmietanę. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aż całość dokładnie się ze sobą połączy. Do masy dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i wymieszać delikatnie.

Naczynie (u mnie keksówka) wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą.  Wylać na nią naszą gotową masę i przykryć folią. Wstawić do zamrażalnika na minimum 4-5 h.

Lody najlepiej wyciągnąć z zamrażalnika ok. 10 min. przed podaniem. Dzięki temu delikatnie stopnieją i łatwiej się będą nakładały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.