Przeskocz do treści

Kartacze z twarogiem

Kartacze z twarogiem

Składniki: (na ok. 8 sztuk)

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg surowych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 300 g twarogu półtłustego
  • sól i biały pieprz
  • opcjonalnie: suszony lub świeży rozmaryn

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajka, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szybko i dokładnie zagnieść całość na dosyć zwarte ciasto (nie róbcie tego za długo bo ciasto zacznie się rozklejać).

Nadzienie:

Twaróg rozgnieść widelcem i doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem w taki sposób, by jego smak był dość wyrazisty i lekko pikantny.

Z ciasta odrywać spore kawałki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać doprawionym twarogiem. Następnie zakleić tak, aby farsz znalazł się w środku. Kartacze wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 10 min od wypłynięcia.

Kartacze z twarogiem są świetną opcją na postny obiad. Oczywiście najlepiej smakują okraszone przesmażoną cebulką.

1 odpowiedź “Kartacze z twarogiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.