Składniki: (na ok. 8 sztuk)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- 2 jajka
- 5-6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 300 g twarogu półtłustego
- sól i biały pieprz
- opcjonalnie: suszony lub świeży rozmaryn
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Ziemniaki połączyć ze sobą, dodać jajka, mąkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szybko i dokładnie zagnieść całość na dosyć zwarte ciasto (nie róbcie tego za długo bo ciasto zacznie się rozklejać).
Nadzienie:
Twaróg rozgnieść widelcem i doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem w taki sposób, by jego smak był dość wyrazisty i lekko pikantny.
Z ciasta odrywać spore kawałki, rozpłaszczać na dłoni i nadziewać doprawionym twarogiem. Następnie zakleić tak, aby farsz znalazł się w środku. Kartacze wrzucać partiami na gotującą się, osoloną wodę. Gotować ok. 10 min od wypłynięcia.
Kartacze z twarogiem są świetną opcją na postny obiad. Oczywiście najlepiej smakują okraszone przesmażoną cebulką.
Mega pyszne 🤤 robiłem juz 2 razy z twojego przepisu i za każdym razem smakują cudnie . Pozdrawiam
Właśnie wstaliśmy od stołu😊Przepychota!!!!!Takie jak dawniej robiła Mama💓
Super słyszeć, pozdrawiam 🙂
❤❤❤
🙂
A mi nie wyszły :/
Wszystkie składniki dodane w odpowiedniej gramaturze?
W przepisie nie ma nic o studzeniu ziemniaków. Ja zawsze studzę także na kopytka czy kluski slaskie - może tu jest powód.
Mój smak z dzieciństwa
I mój 😙😍😆 pozdrawiam
wow. interesująca propozycja 🙂