Przeskocz do treści

Racuchy waniliowe z jogurtem greckim

Racuchy waniliowe z jogurtem greckim

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii lub ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 330 ml letniej wody
  • Szczypta soli
  • Jogurt grecki
  • Owoce do dekoracji
  • Olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru i dodać odrobinę wody. Wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże się "ruszyły".

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier, sól, rozczyn z drożdży i wodę.  Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.  Ciasto odstawić na ok. 20 min.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki, nakładając łyżką niewielkie kleksy na patelnię, do uzyskania rumianego koloru z obydwu stron. Gotowe racuchy, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.

Podawać z zimnym jogurtem greckim , cukrem pudrem oraz ulubionymi owocami.

1 odpowiedź “Racuchy waniliowe z jogurtem greckim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.