Przeskocz do treści

Leniwe z chrupiącą skórką

Leniwe z chrupiącą skórką

Składniki:

  • 450 g półtłustego twarogu
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Pół kostki masła 82%
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, skrobię oraz cukier wanilinowy. Całość szybko i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować średniej grubości wałeczek, ewentualnie podsypując mąką, w przypadku gdyby ciasto się lekko kleiło. Wałeczek pociąć ukośnie nożem w małe kopytka.

Do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucać kluski partiami i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze przez około dwie minuty.

Następnie łyżką cedzakową wyłowić kluski i odcedzić na sicie.

Na patelni roztopić masło na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliło.  Delikatnie zwiększyć ogień i przełożyć leniwe na rozgrzane masło. Obsmażyć je z obydwu stron na złoty kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Gotowe kluski przekładamy na talerz i posypujemy brązowym cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.