Przeskocz do treści

Muffinki orzechowe z kajmakiem

Muffinki orzechowe z kajmakiem

Składniki:

  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych + ok. 10g do dekoracji (mogą być solone)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Kilka kropel olejku migdałowego
  • ok. 350g masy kajmakowej (o dobrym składzie)

Wykonanie:

Do dwóch osobnych misek rozdzielamy suche i mokre składniki. W pierwszej dokładnie mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz orzeszkami ziemnymi. W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem i drobnym strumieniem, wlewamy olej i kilka kropel olejku migdałowego, cały czas mieszając. Mokre składniki wlewamy do suchych. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą krótko i energicznie. Dosłownie kilka ruchów. Dzięki temu ciasto nie będzie ciężkie i ładnie nam wyrośnie. Nie przejmujmy się grudkami. Masa nie musi, a nawet nie powinna być idealnie gładka. Gotowe ciasto wylewamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min, w temp. 180 stopni.

Masę kajmakową podgrzewamy przez chwilę tak, aby stała się bardziej płynna i plastyczna.

Upieczone i ostudzone babeczki dekorujemy masą krówkową i odrazu posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Muffinki z kajmakiem

Dodaj komentarz

Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *