Przeskocz do treści

Pieczonki z ogniska z jagnięciną (video)

Jagnięcina

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • Udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
  • 4 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 czerwone cebule
  • 2 szalotki
  • 1 kg cukinii  ( ja użyłam mrożonej)
  • Sól i pieprz
  • Tymianek
  • Liście kapusty
  • Smalec do wysmarowania garnka


Do marynowania mięsa:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kardamon
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta mielonego imbiru
  • 2 główki czosnku
  • Sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju lnianego

Wykonanie:

Mięso naciąć delikatnie w kratkę i natrzeć wszystkimi przyprawami. Przełożyć do naczynia i dodać przekrojony na pół czosnek w łupinach, 2 czerwone cebule pokrojone w ćwartki i 1 drobno pokrojoną marchewkę. Dodać olej lniany. Przykryć folią i pozostawić w marynacie minimum 24 h. w lodówce.

Jagnięcina w marynacie

Wysmarowany smalcem garnek, wykładamy liśćmi białej kapusty. Na dno układamy część surowych ziemniaków pokrojonych w ćwartki i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na ziemniaki wkładamy nasze mięso razem z całą marynatą. Następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Marchew, cebulę, pietruszkę, resztę ziemniaków i znów posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy cukinie pokrojoną w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczonki na ognisku

Szczelnie zamknięty garnek powinien być nad ogniskiem około 2,5 h. Mięso na pewno będzie kruche i delikatne.

Polecam nie tylko latem. W okresie zimowym na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej.

Video przepis:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.