Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- Udziec jagnięcy (ok. 2 kg)
- 4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 3 czerwone cebule
- 2 szalotki
- 1 kg cukinii (ja użyłam mrożonej)
- Sól i pieprz
- Tymianek
- Liście kapusty
- Smalec do wysmarowania garnka
Do marynowania mięsa:
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kardamon
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta mielonego imbiru
- 2 główki czosnku
- Sól i pieprz
- 3 łyżki oleju lnianego
Wykonanie:
Mięso naciąć delikatnie w kratkę i natrzeć wszystkimi przyprawami. Przełożyć do naczynia i dodać przekrojony na pół czosnek w łupinach, 2 czerwone cebule pokrojone w ćwartki i 1 drobno pokrojoną marchewkę. Dodać olej lniany. Przykryć folią i pozostawić w marynacie minimum 24 h. w lodówce.
Wysmarowany smalcem garnek, wykładamy liśćmi białej kapusty. Na dno układamy część surowych ziemniaków pokrojonych w ćwartki i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na ziemniaki wkładamy nasze mięso razem z całą marynatą. Następnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Marchew, cebulę, pietruszkę, resztę ziemniaków i znów posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy cukinie pokrojoną w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szczelnie zamknięty garnek powinien być nad ogniskiem około 2,5 h. Mięso na pewno będzie kruche i delikatne.
Polecam nie tylko latem. W okresie zimowym na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej.
Video przepis: