Przeskocz do treści

Owocowe crumble z wiórkami kokosowymi

Owocowe crumble

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
  • 2 banany
  • 2 duże garści malin (ja użyłam mrożonych)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g masła plus 1 łyżka ( masło powinno być lekko twarde, ale nie świeżo wyciągnięte z lodówki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobne cząstki. Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać jabłka i dusić chwilę z dodatkiem brązowego cukru. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Następnie układać warstwami: banany pokrojone w plastry, wiórki kokosowe oraz maliny.

Banany i wiórki kokosowe

Z masła, mąki i cukru pudru zrobić kruszonkę. Zagniatając całość w palcach do momentu, aż masło wchłonie suche produkty.

Gotową kruszonkę wymieszać z płatkami owsianymi. Całość wysypać na owoce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. ( do momentu aż kruszonka zacznie sie rumienić. Temp. 180 stopni

Maliny i kruszonka

Po wyjęciu z piekarnika, kiedy crumble lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem.

Jest to pyszne i pożywne śniadanie.

Ale potrawa świetnie sprawdzi się także jako deser. Można go serwować zarówno na zimno jak i na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.