Składniki:
- 5 średnich jabłek
- 2 banany
- 2 duże garści malin (ja użyłam mrożonych)
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g masła plus 1 łyżka ( masło powinno być lekko twarde, ale nie świeżo wyciągnięte z lodówki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100g cukru pudru
- 200 g mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- Opcjonalnie cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobne cząstki. Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać jabłka i dusić chwilę z dodatkiem brązowego cukru. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Następnie układać warstwami: banany pokrojone w plastry, wiórki kokosowe oraz maliny.
Z masła, mąki i cukru pudru zrobić kruszonkę. Zagniatając całość w palcach do momentu, aż masło wchłonie suche produkty.
Gotową kruszonkę wymieszać z płatkami owsianymi. Całość wysypać na owoce i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. ( do momentu aż kruszonka zacznie sie rumienić. Temp. 180 stopni
Po wyjęciu z piekarnika, kiedy crumble lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem.
Jest to pyszne i pożywne śniadanie.
Ale potrawa świetnie sprawdzi się także jako deser. Można go serwować zarówno na zimno jak i na gorąco.