Przeskocz do treści

Śniadaniowy chlebek bananowy z figami

Chlebek bananowy z figami

Składniki: (na foremkę o wym. 31x12 cm)

  • 4 dojrzałe banany
  • 75 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • Kilka kropli olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • Szczypta soli
  • 170 g mąki pszennej
  • Kilka suszonych fig
  • 2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i wymieszać drewnianą łyżką z masłem. Dodać roztrzepane jajko, cukier i olejek waniliowy. Do całości przesiać mąkę wraz z solą i sodą. Ponownie wszystko wymieszać. Opcjonalnie dodać pokrojone drobno, suszone figi.

Gotową masę wylać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przed podaniem odczekać kilkanaście minut, aby chlebek łatwiej się kroił.

Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem orzechowym. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.