Przeskocz do treści

Sernik bez spodu z malinami i czekoladą

Sernik bez spodu z malinami

Składniki: (na tortownicę 26 cm):

  • 1 kg półtłustego twarogu (zmielonego)
  • 20 dag miękkiego masła plus jedna łyżka do polewy
  • 20 dag drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 garści malin (mogą też być wiśnie. Ja użyłam mrożonych malin)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji

Miękkie masło ucierać z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodać żółtka oraz olejek migdałowy i wszystko ponownie zmiksować. Przyszedł czas na twaróg, który dodajemy powoli, po jednej łyżce cały czas miksując. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia. Ponownie wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka z odrobiną soli. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Sernik piec ok 1 h w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni.

Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na około 10 minut. Dzięki temu nie opadnie. Kiedy wyjęte z piekarnika ciasto lekko ostygnie, delikatnie zdejmujemy wierzchnią skórkę sernika i wciskamy w ciepłe jeszcze ciasto, owoce (najbardziej pasują do niego maliny lub wiśnie).

W ciepłym garnku roztapiamy łyżkę masła wraz z połamaną na kawałeczki, gorzką czekoladą. Otrzymaną polewą polewamy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałów.

Po ostygnięciu, możemy wstawić sernik do lodówki. Dzięki temu stanie się bardziej zwarty, a czekolada z wierzchu ładnie zastygnie.

Sernik z malinami i czekolada

Smacznego!!

7 odpowiedzi “Sernik bez spodu z malinami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.