Składniki: (na tortownicę 26 cm):
- 1 kg półtłustego twarogu (zmielonego)
- 20 dag miękkiego masła plus jedna łyżka do polewy
- 20 dag drobnego cukru
- 4 jajka
- 50 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 garści malin (mogą też być wiśnie. Ja użyłam mrożonych malin)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie płatki migdałowe do dekoracji
Miękkie masło ucierać z cukrem do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodać żółtka oraz olejek migdałowy i wszystko ponownie zmiksować. Przyszedł czas na twaróg, który dodajemy powoli, po jednej łyżce cały czas miksując. Dodać kaszę mannę i proszek do pieczenia. Ponownie wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka z odrobiną soli. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sernik piec ok 1 h w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni.
Po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik w środku na około 10 minut. Dzięki temu nie opadnie. Kiedy wyjęte z piekarnika ciasto lekko ostygnie, delikatnie zdejmujemy wierzchnią skórkę sernika i wciskamy w ciepłe jeszcze ciasto, owoce (najbardziej pasują do niego maliny lub wiśnie).
W ciepłym garnku roztapiamy łyżkę masła wraz z połamaną na kawałeczki, gorzką czekoladą. Otrzymaną polewą polewamy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałów.
Po ostygnięciu, możemy wstawić sernik do lodówki. Dzięki temu stanie się bardziej zwarty, a czekolada z wierzchu ładnie zastygnie.
Smacznego!!
Czy owoce (np maliny) odmrażam zanim "wcisne" w ciasto?
Nie trzeba
Naprawdę wygląda obłędnie 🙂
Nie znam się na ciastach, wiec tym bardziej szacunek!
Hehe ja też 😋
Wygląda przepysznie 🙂
Miło mi 🤗
Wygląda obłędnie, kocham serniki
Dziękuję, smakuje tak samo dobrze. Zachęcam do wypróbowania przepisu 😄