Składniki:
- 0,5 kg cienkiej kiełbasy
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 puszki białej fasoli
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- Natka pietruszki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Sól i pieprz
- Chili
Wykonanie:
Fasolkę odcedzamy na sicie i delikatnie płuczemy. Pozostawiamy na kilka chwil, aby pozbyła się nadmiaru wody.
Na łyżce oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy, aż całość się zarumieni. Przekładamy naszą smażonkę do garnka i zalewamy całość przecierem. Dodajemy fasolkę oraz wszystkie przyprawy i gotujemy około 15-20 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste możemy je rozcieńczyć wodą wg uznania. Ja zwykle na te proporcje dodaje około 1/2 szklanki wody. Smacznego!!