Przeskocz do treści

Fasolka po bretońsku (wersja express)

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 puszki białej fasoli
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • Natka pietruszki
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól i pieprz
  • Chili

Wykonanie:

Fasolkę odcedzamy na sicie i delikatnie płuczemy. Pozostawiamy na kilka chwil, aby pozbyła się nadmiaru wody.

Na łyżce oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy poszatkowaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy, aż całość się zarumieni. Przekładamy naszą smażonkę do garnka i zalewamy całość przecierem. Dodajemy fasolkę oraz wszystkie przyprawy i gotujemy około 15-20 minut. Jeśli danie jest zbyt gęste możemy je rozcieńczyć wodą wg uznania. Ja zwykle na te proporcje dodaje około 1/2 szklanki wody. Smacznego!!

Porcja fasolki po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.