Przeskocz do treści

Sałatka z brokuła, winogron i selera naciowego

Sałatka z brokułami i winogronem

Składniki:

  • 1 średnia główka brokuła
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 mała kiść ciemnych winogron
  • Mała garstka dowolnych, ulubionych ziaren  ( ja używam łuskanego słonecznika. Ale mogą być płatki migdałów lub pestki dyni)

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzanej, suchej patelni, uprażyć nasiona na złoty kolor. Należy to robić krótko, potrząsając patelnią od czasu do czasu i pilnować, aby się nie przypaliły, bo staną się  gorzkie.

Do gotującej się, osolonej wody wrzucić podzielony na małe różyczki brokuł. Gotować około 5-6 min. Powinien on być lekko twardy i chrupiący. Odcedzić na sicie i odstawić, aby ostygł.

Selera posiekać, a winogrona przekroić na połówki lub ćwiartki.

Jogurt połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny i starty czosnek. Doprawić do smaku.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą na talerzu, polać sosem i posypać uprażonymi ziarnami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.