Składniki:
- 1 średnia główka brokuła
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mała kiść ciemnych winogron
- Mała garstka dowolnych, ulubionych ziaren ( ja używam łuskanego słonecznika. Ale mogą być płatki migdałów lub pestki dyni)
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Kilka kropli soku z cytryny
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzanej, suchej patelni, uprażyć nasiona na złoty kolor. Należy to robić krótko, potrząsając patelnią od czasu do czasu i pilnować, aby się nie przypaliły, bo staną się gorzkie.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucić podzielony na małe różyczki brokuł. Gotować około 5-6 min. Powinien on być lekko twardy i chrupiący. Odcedzić na sicie i odstawić, aby ostygł.
Selera posiekać, a winogrona przekroić na połówki lub ćwiartki.
Jogurt połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny i starty czosnek. Doprawić do smaku.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą na talerzu, polać sosem i posypać uprażonymi ziarnami.
Smacznego!