Przeskocz do treści

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • Mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na kilka minut, aby ostygły. Przestudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem na jednolitą, gładką masę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy je palcem na 4 równe części. Jedną część masy ziemniaczanej wyciągamy na talerz i uzupełniamy lukę mąką ziemniaczaną.

Do przepisu nie jest nam potrzebna dokładna ilość mąki jaką zużyjemy. Zasada jest taka, że mąka powinna stanowić 1/4 masy ziemniaczanej.

Składniki na kluski śląskie

Dodajemy do całości wyjętą część ziemniaków, 1 całe jajko i doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy, aby uzyskać gładką kulę ciasta. Pamiętajcie, aby robić to sprawnie i nie za długo, ponieważ ciasto zacznie nam się rozklejać.

Ciasto na kluski śląskie

Z gotowego ciasta lepimy dowolnej wielkości małe kuleczki, pamietając o dziurce na środku.

Jak zrobić kluski śląskie

Tak przygotowane kluski, wrzucamy do gotującej się, osolonej wody partiami i mieszamy przez chwilę drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, powinny się gotować około 2-3 minuty.

Gotowe kluseczki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.