Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii lub ziarenka z 1 laski świeżej wanilii
- 1 łyżeczka cukru
- 330 ml letniej wody
- Szczypta soli
- Jogurt grecki
- Owoce do dekoracji
- Olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru i dodać odrobinę wody. Wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże się "ruszyły".
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier, sól, rozczyn z drożdży i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto odstawić na ok. 20 min.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki, nakładając łyżką niewielkie kleksy na patelnię, do uzyskania rumianego koloru z obydwu stron. Gotowe racuchy, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju.
Podawać z zimnym jogurtem greckim , cukrem pudrem oraz ulubionymi owocami.
Idealne! Magda Gessler się chowa 😘
Hej, jaki ten jogurt dać duży czy mały? Dzieki
Idealne danie na śniadanie... Zapisuję przepis 🙂