Składniki:
- 450 g półtłustego twarogu
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Pół kostki masła 82%
- Szczypta soli
Wykonanie:
Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, skrobię oraz cukier wanilinowy. Całość szybko i krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować średniej grubości wałeczek, ewentualnie podsypując mąką, w przypadku gdyby ciasto się lekko kleiło. Wałeczek pociąć ukośnie nożem w małe kopytka.
Do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucać kluski partiami i zamieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, gotować jeszcze przez około dwie minuty.
Następnie łyżką cedzakową wyłowić kluski i odcedzić na sicie.
Na patelni roztopić masło na małym ogniu, pilnując aby się nie przypaliło. Delikatnie zwiększyć ogień i przełożyć leniwe na rozgrzane masło. Obsmażyć je z obydwu stron na złoty kolor do uzyskania chrupiącej skórki. Gotowe kluski przekładamy na talerz i posypujemy brązowym cukrem.