Składniki: (na foremkę o wym. 31x12 cm)
- 4 dojrzałe banany
- 75 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 1 jajko
- Kilka kropli olejku waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- 170 g mąki pszennej
- Kilka suszonych fig
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę i wymieszać drewnianą łyżką z masłem. Dodać roztrzepane jajko, cukier i olejek waniliowy. Do całości przesiać mąkę wraz z solą i sodą. Ponownie wszystko wymieszać. Opcjonalnie dodać pokrojone drobno, suszone figi.
Gotową masę wylać do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60 min. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przed podaniem odczekać kilkanaście minut, aby chlebek łatwiej się kroił.
Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem orzechowym. Polecam