Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- Mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić na kilka minut, aby ostygły. Przestudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem na jednolitą, gładką masę. Ziemniaki przekładamy do miski i dzielimy je palcem na 4 równe części. Jedną część masy ziemniaczanej wyciągamy na talerz i uzupełniamy lukę mąką ziemniaczaną.
Do przepisu nie jest nam potrzebna dokładna ilość mąki jaką zużyjemy. Zasada jest taka, że mąka powinna stanowić 1/4 masy ziemniaczanej.
Dodajemy do całości wyjętą część ziemniaków, 1 całe jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i zagniatamy, aby uzyskać gładką kulę ciasta. Pamiętajcie, aby robić to sprawnie i nie za długo, ponieważ ciasto zacznie nam się rozklejać.
Z gotowego ciasta lepimy dowolnej wielkości małe kuleczki, pamietając o dziurce na środku.
Tak przygotowane kluski, wrzucamy do gotującej się, osolonej wody partiami i mieszamy przez chwilę drewnianą łyżką, aby nie skleiły się ze sobą. Po wypłynięciu na wierzch, powinny się gotować około 2-3 minuty.
Gotowe kluseczki wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego!!!
Od kiedy to się pieprzy kluski śląskie?
śmiało można doprawić 🙂