Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- ok. 40 ml letniej wody
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml letniej wody
Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- mała cukinia
- papryka
- średniej wielkości cebula
- duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 10 oliwek
- 170 g tuńczyka
Dodatkowo:
- przecier pomidorowy
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko
- sezam lub suszone oregano do posypania
Video przepis:
Wykonanie:
Rozczyn i ciasto:
Do misy wkruszyć świeże drożdże, dodać szczyptę cukru i odrobinę letniej wody tak by zakryła drożdże (ok. 40 ml). Wymieszać i dodać mąkę pszenną tortową, łyżeczkę soli, oliwę i 200 ml letniej wody. Zarobić palcami (można mikserem) i kiedy ciasto staje się bardziej zwarte, wysypać na blat. Wyrobić kilka minut na gładką kulę, ewentualnie odrobinę posypując mąką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 h, aż podwoi swoją objętość.
Farsz:
Na 2 łyżkach oliwy smażymy warzywa: pokrojoną w kostkę małą cukinię i paprykę, średniej wielkości cebulę, starty na tarce duży ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich. Odparowujemy dobrze i dodajemy pokrojone oliwki i odsączony tuńczyk z zalewy. Mieszamy całość i studzimy chwilę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części.
Każdą z nich wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm i na jednej połowie (zostawiając wolny brzeg) smarujemy cienką warstwę przecieru pomidorowego. Układamy część farszu i posypujemy garścią żółtego, tartego sera. Składamy ciasto na pół i zaklejamy dobrze brzeg. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Pierogi układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 10 min. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem lub suszonym oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 20 min, funkcja góra dół (bez termoobiegu).
Czy można zastąpić suchymi drożdżami ?
MAMO!!!!! Zrobiłam to! Jakie to jest PYSZNE OMG
Zdecydowanie POLECAM 🙂
PS. zamiast oliwek dałam czerwoną fasolę MEGA
:):)
Mega się cieszę, że smakowało 🙂
Super przepis 🙂 wyszło idealne
Cieszę się 🙂
Jakiego tuńczyka użyliście marka produktu?
np. Rio Mare 🙂