Składniki (keksówka 30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 310 ml letniej wody
- szczypta cukru
- opcjonalnie można dodać do ciasta ziarna (ok. 2-3 łyżki) np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, otręby
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z odrobiną cukru. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, oraz wodę z drożdżami. Wszystkie składniki mieszamy chwilę drewnianą łyżką tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 50 minut. Po tym czasie wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej wcześniej odrobiną masła i posypanej np. płatkami owsianymi (można użyć papieru do pieczenia). Ciasto wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami. W keksówce ciasto powinno odpocząć ok. 15 minut, w tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni, funkcja góra-dół. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut (do mocnego zarumienienia). Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
Piekłam chleb, ale kompletnie mi nie wyrósł. Gdzie mogłam popełnić błąd?
*pszennej
Ten chlebek jest super szybki ,pyszny i chrupiący . Już kilkukrotnie robiłam ,domownicy uwielbiają . Dziękuję ☺️
Dzieki 🙂
Dzien dobry . A czy wyjdzie ns mące pełnoziarnistej zytniej??
Nie. Mąka pszenna a żytnia to totalnie dwie różne mąki. Żytnia razowa ma o wiele mniej glutenu niż pszenna biała mąka i jest dużo cięższa. Nawet taka ilość drożdży w przepisie nie podniesie tego chleba. Można próbować dodając odrobinę żytniej ale na samej żytniej pełnoziarnistej ten chleb nie ma prawa się udać.
Czy wyjdzie na mące żytniej albo pół na pół¿
Czy chleb uda sie na mącę razowej ?:)
Jaki typ mąki?
np. 450 🙂
Robię na przennej chlebowej typ 750, wychodzi obłędny. Córka nie chce już innego.