Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 12g świeżych drożdży
- 1 duża łyżka oleju
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 110ml letniej wody + odrobina wody do rozpuszczenia drożdży
- passata pomidorowa
- Ser mozzarella (jako bazę najlepiej użyć mozzarelli twardej, która nie spowoduje, że ciasto namoknie. Jest ogólnie dostępna w marketach w formie kosteczek lub wiórek. Mozzarellę w kulce można dodać pod koniec pieczenia na wierzch pizzy)
Video przepis:
Wykonanie:
Do miski wsypujemy 250 g mąki pszennej (najlepsza będzie 00 Ale jak najbardziej może być mąka np. 405). Dodajemy pół łyżeczki soli i 1-2 dużą łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Do szklanki wkruszamy 12g świeżych drożdży oraz szczyptę cukru i zalewamy letnią wodą w takiej ilości, aby zakryła drożdże. Nie więcej.
Mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i wlewamy do misy. Dodajemy do całości 110 ml letniej wody i zagniatamy ciasto najpierw opuszkami palców zasypując mokre składniki mąką, która pozostaje na brzegach naczynia i następnie kiedy struktura ciasta zaczyna być bardziej zwarta, wysypujemy wszystko na blat i zagniatamy ciasto na gładką kulę.
Rozpłaszczamy ciasto cała dłonią i zwijamy brzegi do środka i tą czynność powtarzamy kilkanaście razy. Wyrabiamy dosyć długo aby ciasto było sprężyste miękkie i dobrze odchodziło od dłoni. Ok 5-8 min.
Po tym czasie uderzamy ciastem kilka razy o blat, rzucając. Brzegi i dno misy polewamy niewielką ilością oliwy i przekładamy kulę ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 h. Musi przynajmniej podwoić swoją objętość. Na blat wysypujemy garść mąki. Misę odwracamy do góry nogami tak, aby nie dotykając ciasta upadło na poprószony mąką blat. Wtedy naciskamy na środek ciasta rozłożonymi dłońmi, rozciągając ciasto na boki.
Ciasto pięknie pracuje, odrazu powinno nabierać kształtu koła. Odwracamy ciasto do góry nogami. Możemy podsypując mąką i powtarzamy czynność. Brzegi właściwie same powinny się formować. Pizza powinna mieć średnicę ok. 35 cm. Piekarnik nagrzewamy do max temp. U mnie 250 stopni góra-dół.
Układam ciasto na blaszkę, smaruję odrobiną passaty, posypuję suszonym oregano, następnie ser, ulubione składniki (pamiętając by nie było ich zbyt dużo, wtedy nie obciążą ciasta) i piekę ok 10 min. Na ostatnie 2 min. w celu mocniejszego zarumienienia się brzegów, dajemy pizzę półkę wyżej.
Pamiętajcie,aby ilość sosu nie była zbyt duża. Dzięki temu ciasto nie namoknie i dobrze się upiecze. Jeśli chodzi o ser najlepszy jest zwykły żółty lub mozzarella ale twarda. Gwarantuję ze już nigdy nie zamówicie pizzy z dowozem 😉
Mój ulubiony przepis na pizzę 🙂
Najlepszy przepis na pizze. Odkąd go wypróbowałam, robię pizze tylko z tego przepisu.
Przepis petarda! Uwielbiam z Tobą gotować. Ściskam 🥰
Najlepszy przepis na domową pizzę raz dwa 🥰
Ostatnio uwielbiam inspirować się tą stronką ,mega przepisiki 😊